Tuesday, June 11, 2013

Life Is An Unexpected Journey

In the name of Allah. Praise be unto Him the Best Planner among the planners. It has been almost five to six months since my last post. My job as a lecturer has brought me to a new phase of my life. Being a lecturer makes me kind of a new person, a more confident person than before, a responsible son, an understanding educator and all I can say is Allah's plan is the best plan ever to transform me to a better person from day to day.

Six month ago, I never thought that I will be a lecturer in a private college. Being a lecturer at 23, you have no idea what i've been through. By the way, it was a funny experience which i believe you will be laughing to if you are taught by a 23 years old kid. Actually i feel proud of myself for successfully becoming a lecturer at young age. There are some funny scenes I want to share with you guys. On second day as lecturer, I was already asked to teach the diploma students. You have no idea what it felt like. I never taught adult students before, and that day I will be teaching students who are at my age. Its like having discussionwith your friends.
There were a lot of things spinning in my head. Then the time has come, and I entered the lecture room with various kind of feelings. Excited, scared, weird, proud. Then, once I entered the room, all students looked me for seconds, and they started smiling at me. I talked to myself "Why are they looking at me?". Yeah, I knew the answer. They can't believe I was the one who will be teaching them. I asked them, "Why are you smiling at me......

Wednesday, November 14, 2012

Epson Pinter Problem

I own a printer branded Epson ME 340 which i bought from a girl almost a year ago. Actually I decided to buy an Epson's printer rather than Canon's or HP's because of my friend's recommendation. He once told me that Epson's printer is easy to use and the price of its maintainance is cheaper than Canon dan HP's one as the ink is refillable by just injecting. I once used Canon's and HP's and both were just craps. I spent a lot of money on these printers as the cartridges were always broken almost every month. This made me tired and wasted my money. It can be said that almost every month I had to buy a new cartridge because the old one cannot be used anymore even after it was refilled with ink.

Let's straight to the point. I want to talk about my Epson ME 340 printer. The ink is already run out about a month ago. The problem is the cartridge is unrefillable and this means that I have to buy a new cartridge. Meanwhile, my sister-in-law asked me yesterday does she can use the printer to print her documents. Then I replied she can't because the ink has run out and I need to buy a new one so that it can be used.

Around 5 pm, I started my bike to go to ukm first. I wanted to see what happened to the tragedy which has damaged over 20 cars as consequence of a falling tree near Dewan Canselor Tun Abdul Razak (Dectar) three days ago. When I arrived there, I saw the tragedy site was almost clear and the damaged cars have already been moved. Then instantly I went to my next destination, The Mines to buy a new black ink cartridge priced rm27 for my printer. After buying it, i went straight home. As soon as I arived at home, I tried the new cartridge. Unfortunately the printer didn't work. It said that the print process cannot be done since the 3 other 3 cartridges also has run out their ink. I felt so down, as i felt it was a worthless afford after travelling about half an hour to buy the new cartridge but at last, it still didn't work. This means that I need to buy 3 cartridges more those priced RM25 each. Allahu rabbi. I didn't have money anymore. The only money I have before had been used to buy the black ink cartridge yesterday.

I started googling about tutorial to work it out without having to replace the 3 other cartridges. At last, I found an advertisement on ebay.com that sells refillable cartridge. I was so happy seeing this. Unfortunately the seller is in India, too far away. Then I tried to find that cartridge on mudah.my and I found it. This means that this cartridge is available in Malaysia. I contacted the seller on first, and he told that the price is RM99. For me the price is quite expensive. So I decided to go to Low Yat Plaza because I was confident that it is cheaper there. Guess what, I was right. I found the cartridge at only RM80 and I bought it. Alhamdulillah, it works great and my printer can function as before without having to worry about the ink.

Tuesday, November 13, 2012

KPLI J-QAF Interview Call Result

Yesterday, around 11 o'clock in the morning, Anasrul called me informing that the result of interview call for KPLI J-QAF application is out. Then I went to check it. Unfortunately, it was a bad news as I didn't make it. I felt like cannot believe that i failed to make to the next stage since I'm  quite confident I will pass through. But I did not upset, neither do i disappointed. I just felt like 'ermm it's ok, maybe i did not qualify enough to be a j-Qaf teacher. And perhaps this is a sign from Allah that my future is on continuing my study in postgraduate study. And I felt that continuing study is my only option left since i had not received any interview call yet from Suruhanjaya Perkhidmatan Awam for government officers vacancies. I've told my mum this sorrow news in quite a plastic style. I was trying to talk to her just like i was ok with the bad which actually i didn't. Anyway mum told me that's ok and told me just keep forward with your intention to further study.

Alhamdulillah, Allah gave me a good news after the bad one. Today at 11 o'clock i received a messege from an unknown congratulated me informing that I've been selected for the interview stage. I felt like 'is this message a technical error from ministry of education as I didn't make it based on my review yesterday. I instantly wake up from the seat and try to recheck the result on minister of education official website. I was really surprise as the result was not like i saw yesterday. It states that i did make to the interview stage. I felt so relieved even I didn't hope much for this application. Anyway, praise be unto Allah for giving me this cheerful news. Do pray for my interview on 27th November at Institut Pendidikan Guru, Bandar Baru Bangi.

Sunday, November 11, 2012

Semakan Panggilan Temuduga KPLI J-QAF 2013

Today is 12 Novermber 2012. According to Ministry of Education, they said that the result of interview calling for KPLI J-Qaf 2012 will be out on 12th November. While I am watching a football match between Chelsea and Liverpool right now, I'm eager to know my result. Actually I do not hope much for this interview, but deep in my heart I want this so bad. Eventhough this KPLI is not my main plan for the nearest future but I really hope that i will make into the interview stage. Unfortunately the result is not out yet although it is already 1 o'clock in the morning of 12th November. The ministry did not mention clearly at what time the result will come out. Just be patient, what will happen, will happen and I hope the result will make me happy. InsyaAllah.

Eventhough this is my back-up plan besides my main plan to further study in postgraduate study, i found that this plan is quite a good option. If I make it, there will be 18 months training period before getting engaged as a permanent J-QAF teacher. And within this 18 months period, I will be given RM1300 every month as a monthly allowance. I think it is a good amount of money to live with since I am not married yet. RM1300 for eighteen months, then after that it might be double due to Grade-41 government officers rate of salary. Actually I dont really mind about the allowance or salary. The most important thing is how the profession of education is able to contribute in our Afterlife. The prophet once told that there are three things which will never expired even after we died and still be counted as goodness: they are the charities, the beneficial knowledges and the pious children.

Saturday, November 10, 2012

Back Up Plan

Cerita mengenai hasrat aku untuk sambung master banyak lagi kebingungannya. Hidup ini memang kita yang rancang. Sebaik mana pon kita rancang, tapi kalau Allah kata rancangan kau ni takkan jadi kenyataan, maka ia tetap tidak akan jadi walau sekuat mana kau usaha untuk bagi jadi. Iradah dan kudrah Allah itu mutlak. Itu adalah pasti. Sebab tu, aku kena rancangan back-up plans andai kata Allah mentakdirkan bahawa rezeki aku untuk sambung master bukan di luar negara. Maka aku dah plan kemungkinan-kemungkinan yang patut aku lakukan kalau tiada rezeki aku nak sambung di luar negara.


First sekali, aku rancang untuk mengambil master di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia atau UIAM. Mungkin masih dalam bidang usuluddin, tapi aku akan lebih cenderung ke arah Perbandingan Agama. Kalau ikutkan, banyak disadvantages kalau aku sambung di UIA dari sudut perbelanjaan dan penginapan berbanding kalau aku sambung di UKM. Kalau di UKM, senang sangat. Aku tak perlu fikir soal makan minum dan tempat tinggal, sebab rumah aku hanya memakan masa 15 minit perjalanan sahaja. Sedangkan UIA berbatu-batu jauhnya dari rumah aku. Jadi belanja makan minum dan penginapan kena ada la.

Tapi aku lihat pada sudut yang lebih luas. Selama 3 tahun di UKM, hidup aku terlalu mudah dan cabaran dalam menuntut ilmu tidak mampu mematangkan diri aku. Segalanya mudah dan murah. Belajar pun seperti tiada kepuasan dan tiada rasa jihad. Maka aku rasa UIA adalah tempat terbaik untuk aku mencapai 'kepuasan'.


Banyak kelebihan UIA yang aku dapat lihat. Pertama sekali dari sudut budaya ilmunya. Boleh kata tiap-tiap minggu ada saja event berbentuk forum atau konferens yang sangat menarik dan bersifat international. Seriously aku suka dengan events yang sebegini, i mean aku lebih prefer ini berbanding dengan tazkirah dan forum yang berkisar tentang soal cinta dan remaja. Bagi aku, forum-forum jiwang ini memang bagus, tapi akan membuatkan remaja kita khayal asyik memikirkan tentang soal jodoh dari mula pengajian sampailah mereka bergraduasi. Mungkin itu satu kelebihan.

Kedua, medium perantaraan di UIA ni mostly adalah bahasa Inggeris dan aku rasa dalam subjek pengajian Islam mungkin kebanyakannya adalah bahasa arab. Jadi di sini aku akan dapat mempraktikkan kedua-dua bahasa asing ini dengan kerap dan tahap penguasaan dan pertuturan aku dapat ditingkatkan. Aku dah lama impikan dapat berbahasa Inggeris dan Arab fluently sebab ini akan memudahkan komunikasi aku untuk usaha dakwah dan pengajaran pada masa akan datang.

Ketiga, sudah tentulah aku akan lebih berdikari apabila tinggal jauh dari rumah keluarga. Makan minum perlu diuruskan sendiri dan hanya pulang pada hujung minggu, itu pun kalau tidak banyak kerja memandangkan master ni orang kata banyak kerjanya. Hurm, hopefully moga Allah berkati semua perancangan ini. Moga Allah memberikan yang terbaik. Ameen.

Friday, November 9, 2012

Sambung Master

Pagi ni aku tak boleh tidur pulak. Aku cuba nak share macam-macam perkara yang bermain dalam fikiran aku ketika ini. Tapi kawan-kawan ukm aku semuanya dah balik ke negeri masing-masing. Sejujurnya, aku rindukan kehidupan masa di alam degree dulu. Hidup hanyalah berkisar tentang belajar dan main bola pada setiap petang. Kini, sejak bulan julai yang lalu, aku tidak pernah lagi menjejakkan kaki ke padang bola. Hanya Allah yang tahu betapa rindunya aku pada kawan-kawan. Pengalaman bersama mereka pasti tidak akan berulang di dunia ini. Tapi di akhirat, aku berdoa agar Allah pertemukan aku semua dengan mereka untuk sama-sama mengulangi pengalaman manis ini.

Berbalik pada topik, sambung master atau ijazah sarjana. Memang impian dan matlamat aku adalah ingin belajar sampai ke pringkat Ph.D, inspirasi dari abang aku, Yakup. Lalu sekarang ini aku sedang berusaha untuk mendapatkan tempat di universiti luar negara, khususnya di UK dan US.


Benda pertama yang wajib aku ada adalah sijil IELTS atau nama penuhnya International English Language Test System. Dan rata-rata top universities di UK dan US meletakkan English Requirement for entry adalah minimum band 6.5 dalam IELTS. Maka pada 3 November 2012, minggu lepas, aku telah menduduki test tersebut. Alhamdulillah, selesai semuanya. Aku bertawakkal kepada Allah. Tapi aku berasa sangat sedih kerana aku tidak dapat menjawab ujian IELTS tersebut dengan baik. Aku takut sangat tidak mencapai band 6.5 dalam slip laporan keputusan yang akan keluar pada 16 November ini. Sumpah, aku seperti sudah patah semangat. Aku mengharapkan keajaiban dari Allah akan membantuku dalam urusanku ini. Aku cuba untuk redha akan segala keputusannya, kerana Allah tahu apa yang terbaik buat hambaNya. Lalu aku nekad, jika aku gagal mendapat band 6.5 minimum, aku akan mengulangi ujian ini sekali lagi. Genggam bara api, biar sampai jadi arang. Apa-apa pun, aku tidak akan berhenti berharap pada Allah, dan tidak sesekali akan pernah berhenti harap padaNya.


Belum lega lagi pasal result IELTS aku, ada lagi perkara lain yang aku pening memikirkan. Soal sponsorship atau penajaan untuk aku sambung master ke luar negara ni (seandainya diizinkan Allah) menimbulkan kebingungan juga pada aku. Pada awalnya, sebagaimana yang aku telah rancang sejak dari zaman degree dulu, aku rancang nak sambung master dibawah tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam, biasiswa yang bernama Program Pelajar Cemerlang (PPC). Memandangkan aku memang scholar JPA masa degree dulu, jadi ini satu kelebihan untuk aku meneruskan hajat untuk terus ditaja untuk pengajian master pula. Kalau ikutkan syarat yang diletakkan untuk biasiswa PPC ni, Alhamdulillah hampir semua aku dah lepas. Cuma tinggal untuk mendapatkan tempat atau offer letter sahaja dari tempat pengajian yang aku nak further nanti. Tapi timbul pula masalah, universiti yang perlu aku dapatkan tempat mestilah dalam kalangan 20 universiti terbaik dunia. Hah, inilah dia masalahnya. Maka aku dah fikirkan alternatif lain sebagai back up plan. Apa dia? Skim Fellowship UKM.

Skim Fellowship ni aku tengok memang lagi menjamin masa depan dan siap boleh book tempat di UKM untuk jadi pensyarah. Tapi masalahnya aku tak pasti lagi macam mana prosedur untuk dapatkan skim ni. Aku tak pasti kalau ambil mode coursework boleh atau tidak untuk skim, sebab kebanyakan tajaan universiti hanya untuk research mode sahaja. Hurm tak apa lah. Let's KIV this matter first. Apa yang penting sekarang, result IELTS kena 6.5 and above dulu. Dah lepas yang itu, barulah fikir soal sponsorship. Moga Allah permudahkan jalan.

I'm Back !!

Alhamdulillah. Setelah hampir setahun aku tak jenguk blog aku yang agak sampah ini, entah macam mana tiba-tiba Allah gerakkan hati aku untuk buka blog ini. Punya la aku tak layan blog ni hatta aku dah lupa apa dia URL blog aku ni. Jadi aku pon cuba la log in beberapa kali, maka ter 'log in' lah jugak aku ke dalam blog gebang ni.

Maka nak dimulakan cerita, aku nak bagi tahu yang aku secara rasminya telah tamat pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda pada 23 Oktober 2012 yang lepas. CGPA? Tak yah tanyalah. Boleh la cukup makan untuk aku meneruskan kehidupan. Alhamdulillah, terima kasih kepada semua yang banyak menyumbang kudrat, iradat, semangat, pengajaran dan segala-galanya kepada aku sepanjang tiga tahun di UKM Bangi la siyama mak dan ayah, para pensyarah dan kawan-kawan dunia akhirat semua. Aku nak sangat jumpa para pensyarah aku, nak ucapkan terima kasih. Aku mahu tapi malu, lalu mahuku telah ditundukkan oleh rasa maluku. Hurm, tak apalah. Nanti aku datang jugak ke ukm tu. Bukan jauh pun, 15 minit je naik Kawasaki ER-6N aku tu. (hah bajet gileww).

Mungkin bagi kebanyakan orang, dari luaran yang aku nampak (mungkin aku silap), rata-rata macam cukup puas bila dah berjaya habiskan pengajian di peringkat degree. Tapi itu mungkin bagi mereka, tapi tidak bagi aku. Secara jujur, 3 tahun yang aku lalui di ukm tidak memuaskan hati aku dari sudut kedahagaan aku terhadap ilmu yang aku harap dan impikan. Aku rasakan apa yang aku pelajari dan aku dapati dalam tempoh setahun aku di tingkatan 6 STAM pada 2008 dahulu jauh lebih banyak daripada apa yang aku dapati di ukm dalam tempoh 3 tahun. Seriously, aku tidak merasakan kebahagiaan yang aku impikan. 3 tahun di ukm dalam pengajian usuluddin, tiada sebarang kitab akidah yang berjaya aku khatami, fahami, apatah menyampaikan dengan baik kepada orang lain. Ihya' Ulumuddin, karya agung Imam Abu Hamid Al-Ghazali, sepatutnya kitab ini sudah aku hadamkan untuk aku amalkan dan sebarkan kepada masyarakat di luar sana. Tapi sayang seribu kali sayang, tamatnya pengajianku selama 3 tahun, kitab itu masih belum aku kuasai. Begitu juga dengan Al-Milal wa al-Nihal, Al-Ibanah, Al-Luma' dan banyak kali kitab-kitab akidah utama yang belum sempat aku buka halamannya. Sememangnya suatu penyesalan. Namun, selagi hayat dikandung badan, akan ku usahakan untuk menghadamkan kitab-kitab tersebut InsyaAllah.